Wednesday, July 11, 2012

JANGANLAH BERDUKA

SALAM BUAT SEMUA PEMBACA...

Entry kali ni berkenaan BERDUKA..
Duka merupakan penderitaan ketentuan ILLAHI yang harus di terima dengan hati yang jernih.tidak selamanya langit itu mendung. Setiap kedukan yang dirasa ada penawarnya..
Kita sebagai manusia tidak terlepas dari timbul rase berduka ataupon menyesal..sifat ini mmg wujud dalam diri manusia sejak azali lagi..satu sifat yang tidak dapat di elakkan..setiap manusia akan melaluinya denagn pelbagai jalan cerita..

Bila di kaitkan dengan remaja pasti semua akan mengaitkan dengan SOAL CINTA...permasalahan ini sering di utara kan oleh setiap pihak tidak kira pihak media, ataupon dari diri remaja sendiri..bila sebut soal cinta ini ramai remaja yang akan ada jalan cerita nya sendiri...sama ada bahagia ataupon sengsara...jika anda sudah bahagia dan sudah memiliki cinta hati saya ucapkan taniah tetapi kepada yang masih mencari anda janganlah berduka dan janganlah berputus asa ataupon menanam sifat dendam terhadap pasangan yang telah berlalu pergi...

Di sini aku nak kongsikan beberapa nasihat yang dapat aku simpulkan setelah membaca buku TERAPI DUKA karya DR AIDH AL-QARNI...di harap apa yang aku nak kongsikan dapat merawat duka dan kembalikan senyuman di setiap pembaca...

JANGANLAH BERDUKA kerna Sejak lahir lagi, ALLAH SWT telah merancang perjalanan hidup kita...jadi kenapa kita perlu berduka dan terus menyeksa diri jika kita yakin bahawa ALLAH SWT selalu member yang terbaik untuk kita walaupon terasa begitu berat ujian yang akan kita hadapi. Jika kita terus berduka maknanya kita tidak yakin akan ketentuan ILLAHI...perjalanan setiap manusia ada acuan nya sendiri...ALLAH SWT telah menyusun diari hidup kita dari alam rahim hinggalah ke akhir hayat kita. Jadi sebagai manusia kita kene pandai mencorakkan dan mewarnai kehidupan kita sendiri untuk memperolah kebahagian dunia dan akhirat..

JANGANLAH BERDUKA kerna setiap yang berlaku pasti ada pengajaran mahupon pelajaran yang dapat kite simpulkan dan menjadikan diri lebih muhasabah..kesedihan dan kesengsaraan hati adalah sifat yang patut timbul dalam didi manusia..kerna jika seseorang manusia itu merasa kesedihan dan kesengsaraan meraka akan mencari ketenangan dengan mendekatkan diri dengan ALLAH SWT....

JANGANLAH BERDUKA kerna ALLAH SWT sentiasa dengan kita..hanya kita saja yang tidak merasainya. Mintalah pertolongan dari-NYA, kerna pertolongan dari-NYA adalah sebaik2 pertolongan...
JANGANLAH BERDUKA sebaliknya bersyukurlah kerna ALLAH SWT telah member kita petunjuk kepada kita yang sering alpa dengan kenikmatan yang di beri..manusia selalu alpa bila dalam kesenangan dan mudah menyesali tatkala dalam kesusahan..janganlah menyesali dengan apa yang telah berlaku kerna menyesali hanya akan membunuh semangat,memusnah tekad dan mengaburkan masa depan yang belum terjadi.

Satu nasihat saya jika anda sedang berduka hindarilah berseorangan ataupon termenung kerna ketika itulah godaan syaitan akan cepat meresap ke hati anda dan sedikit sebanyak anda akan terpengaruh dengan bisikan syaitan.

Ingatlah masih tidak terlambat untuk anda bertaubat kepadanya kerna pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita.Marilah bersama2 kita muhasabah diri untuk memperoleh keberkatan hidup dunia akhirat...No comments:

Post a Comment