Wednesday, November 14, 2012

NEW LIFE

SALAM MAAL HIJRAH...
 aku just nk update pasal MAAL HIJRAH ni...
n aku just nk tulis pasal aku je.. so sape2 y x nk tau tu dh boleh tutup blog aku ni..haha

sempena MAAL HIJRAH ni aku dah niat nak....

1.BE A BETTER MUSLIMAH
insya'allah i will be a better muslimah... :)


2.STUDY UNTIL SUCCESS
I WANT TO SUCCESS IN QS....

3.TRY TO FIND A NEW LIFE
I WANT TO FIND A NEW LIFE AND UPGRADE MY LIFE...

itu saje kot aku nyer NIAT... ok bye




Sunday, November 11, 2012

APA ITU CINTA


SALAM CINTA ABADI UNTUK PENCIPTAKU
SALAM CINTA KEKASIH UNTUK KEKASIH ALLAH S.W.T
SALAM CINTA SAYANG KEPADA AYAH & IBU
SALAM CINTA HATI KEPADA ADIK-BRADIK
SALAM CINTA SESAMA INSAN KEPADA SELURUH UMAT ISLAM

aru ni aku just nk berkongsi sedikit ilmu yang baru je aku dapat.. aku baru membeli sebuah buku ni.. yang bertajuk "CINTA MOTIVASI BERFIKIR" hasil nukilan SYAIDATUN NAZIRAH ABU ZAHRIN bersama ABIDAH ABD RAHIM dan NURUL AIDA ABD GHANI..buku ni amat susah nk d cari dan aku berjaya perolehi nyer...

topik yang aku nk kongsi bersama ialah "APA ITU CINTA"..

remaja sekarang mmg mudah terjerumus ke gaung gelap akibat cinta...sebab APA?????
sebab mereka x paham erti CINTA SEBENAR dan x tau cara bagaimana nak BERCINTA...

sebelom aku nak mengulas lebih panjang tentang cinta ni..meh tgok kat bawah ni...


jika kite lihat ayat di atas ini, kite dapat mentafsir setiap anggota badan kite di cipta berpasangan kecuali HATI.. kenapa ALLAH S.W.T menjadi kan hati tidak berpasangan?????? ini kerana sebagai manusia biasa kite memerlukan CINTA dari pelbagai sudut... jadi kite perlu memcari sekeping lagi HATI untuk menjadi kan kite BAHAGIA dan SEMPURNA dari segi perasaan.... sebagai manusia mmg fitrah kite untuk berpasangan.. tp kite perlu ingat sebelum kite mencari CINTA dari MANUSIA kite perlu terlebih dahulu mendapatkan CINTA dari ALLAH SWT... persoalaan nyer....

BAGAIMANA NAK MENDAPATKAN CINTA DARI ALLAH SWT??

itu nanti aku kongsi kan ye... tgguuuuuuuuuuuuu.. sebab entry kali ni aku just nak bercerita ttg APA ITU CINTA?

mengikut AL-GHAZALI dalam penulisan nyer CINTA didefinasikan sebagai satu kecenderungan kepada sesuatu yang menenangkan dalam erti kata lain adalah sebaai satu tarikan minda ke arah sesuatu yang menarik dan memberi ketenangan..jika kita perhatikan maksud sebenar erti cinta yang hendak di sampai kan oleh AL-GHAZALI ini, beliau mengambarkan cinta ini sebagai satu pekara yang menenangakan minda dan memberi khabar gembira.. tp generasi sekarang sudah terbalik dari apa yang d maksud kan.. mereka menggangap cinta itu sebagai penjara yang tidak di kelilingi besi namun di kelilingi dengan kesengsaraan..mereka hanya mengenali CINTA dari sudut yang negative sahaja..

menurut para ilmuan, CINTA tidak hanya di tujukan dari seorang kekasih kepada kekasih nyer tetapi CINTA itu bersifau menyeluruh dan tiada hentian nyer sehinggan akhir hayat kita.. kita hanya memandang cinta itu hanya untuk kekasih tetapi kite lupa untuk....

BERCINTA DENGAN ALLAH SWT
BERCINTA DENGAN NABI MUHAMMAD SAW
BERCINTA DENGAN KITABNYA
BERCINTA DENGAN DIRI SENDIRI
BERCINTA DENGAN IBU BAPA
BERCINTA DENGAN SAUDARA SEISLAM

cinta sebenar adalah cinta yang memandang semua sudut..cinta adalah sesuatu yang tidak boleh di ungkapkan hanya dengan kata-kata malah cinta perlu di tunjukkan dengan perbuatan dan hati yang ikhlas...
sebelum kita nak bercinta dengan kekasih kita perlu terlebih dahulu mencari cinta yang abadi iaini CINTA KEPADA ALLAH SWT..ingatlah setiap cinta itu tidak sempurna tanpa TUHAN sebagai cinta yang utama.setelah itu kite perlu CINTA KEPADA NABI SAW DAN KITAB-NYA... setelah itu baru kite perlu belajar untuk BERCINTA DENGAN DIRI SENDIRI.. di tahap ini la selalu nya generasi sekarang tidak peroleh dan lambat kecapi.. ini kerana mereka alpa dengan diri sendiri kerana sibuk untuk membahagiakan orang sekeliling... persoalannya.. bagaimana kita hendak BERCINTA DENGAN DIRI SENDIRI.. itu nanti aku kupas ye.. setelah kite BERCINTA DENGAN DIRI SENDIRI barulah kite boleh BERCINTA dengan semua orang....

semua orang nak memiliki CINTA tapi tidak semua orang berjaya memiliki CINTA..
ketahuilah wahai pembaca bahawa cinta TUHAN adalah tahap yang terakhir dan teratas. tiada tahap lagi selepas mencapai cinta kepada TUHAN dan CINTA TUHAN adalah cinta yang kekal abadi selamianya...
semoga kite peroleh cinta dari-NYA.. amin..

next entry aku kn kongsi kan lagi apa yang aku baca... tungguuuuuuuuuuu..














Tuesday, November 6, 2012

SPECIAL FOR YOU TOP

ANNYEONG....
this entry special aku dedicate khas tu my SUPERSTAR TOP BIG BANG..
4/11 ary tu birthday TOP ok...
sorry TOP coz lmbat undate...hahah

pic ni aku dpt dr fanpage G-DRAGON...
comel kn.....
smart kn....
hahha..
that why la aku suke kat dye..
pndangan mate dye mmg memukau kot...

OPPA TOP..
i just want you to know that i obssess with you...
HAPPY BIZDAY TO YOU OPPA TOP ;)


Friday, November 2, 2012

sebab aku masih single

SALAM..
ntah npe aku masih nk lg tulis pasal aty ni pon alu x tau la..
myby sb dh byk sgt y aku pendam kn..
x de sape tau rahsia d hati ini..selain aku dan ALLAH SWT...
selame ni aku hanya simpan dlm aty...
n skrg aku nk kongsi cite..
mne kwn2 y bace ni,entry ni mmg aku buat ngan keikhlasan aty ni..

mse form 5 aku pnah COUPLE ngan sorg budak ni..nme dye muhammad azry..sebaya aku..n d perkenalkan oleh kwn aku NUR IZZATE..seriusly aku mmg syg dye sgt2 n aku dh knl sgt aty dye ni..tp kami x lme sb family aku suh fokus pd SPM..so aku turut kn..lme gak aku amik mse tuk lpe kn dye..krn family aku sggup lpe kn dye y x mungkin aku dpt pengganti lg..dye mmg sorg y baik,cool n paham aku..dye la laki pertama y dtg umah aku tuk beraya sebagai BF aku..n dye la laki pertama y berade dlm aty aku ni..mne mungkin aku nk lpe kn dye kn...tp sb family aku lpe kn..selepas SPM kami masih berhubung tp sebagai kwn biase..aku menunggu gak tuk dye ajak smbung kmbali hbungan y kami pnah ade dl..tp sangkaan aku MELESET..tp smpai skrg aku masih berharap pd dye lg...bg aku x de sape y dpt gantikan dye walaupon aku dh de y lain..hampir setahun gak aku berlajar tuk lpe kn dye...
smpai la aku masuk UITM PERAK...

mse study kat UITM PERAK... aku d perkenal kn ngan FAZLIE oleh seorg kwn aku y percaye..alhamdullillah hubungan kami smpai setahun setgh..serius ly kami mmg bahagia pd mule nyer..aku selese ngan dye n aku harap dye la laki y terakhir dlm aty aku..tiap ary aku berdoa spy hati kami bersatu...n aku siap wat diari ttg hbungan kami tuk jd kenangan jika kami kekal smpai akhir hayat.. syg aku pd dye x sme mcm syg aku pd AZRY...syg pd azry sb dye pertama dlm aty ni tp syg aku pd fazlie sb dye pndai amik aty aku ni..aku bersungguh2 selamat kn hubungan kami..oleh krn syg aku sggup tolak pinangan seorg laki y dh lme ske kn aku..laki tu mmg sempurna dan punya segalanya jika mahu d jd kn sebagai suami..tp sb syg aku pd fazlie n aku berharap dye la laki terakhir dlm aty ni aku sggup tolak pinangan org lain..kami couple 18/11/2010 dan kami berakhir pd 28/2/2012..sb kami berakhir berpunca dr sikap dye y mcm dah x perlu kn aku..msg bile time perlu dan kol bile penting je..alasan dye hnya la BUSY BUSY & BUSY.. aku pon student so aku pon phm ngan situasi student..so aku amik keputusan y aku nk tamat kn hbungan ini..tp dlm aty ni aku x nak pon..fazlie hanya mengikut pe y aku nak kn..sepatut nyer dye halang n pertahan kn hbungan ini tp malang nyer hnye aku je y bertepuk sebelah tgn kot...tp serius smpai skrg aku masih syg kn fazlie dan smpai skrg aku masih stalker FB dye using my another FB..hnye tu je la pengubat rindu aku kat dye..aku tahu y perbuatan aku ni BODOH n BANGGANG tp org lain x tau pe y aku rse n x de dlm situasi aku...

pd pertghan bln 8 mak aku tepon aku sb nk cite sgale nyer pasal fazlie dan someone y aku dh benci smpai skrg ni..mak aku cite sbnr nyer si fazlie ni x brape baik..mak aku ckp fazlie g tau mak aku y akmi break sb aku punca nyer..dye ckp y aku ni byk jantan dan perempuan murah...YA ALLH!!!!!! luluh aty aku dgr mcm tu..mse tu aku nangis sekuat aty aku dan aku jerit "AKU BENCI LAKI"...

aku x tau pe salah aku pd dye smpai dye ckp mcm tu..aku x tau nk ckp pe n aku....emmmm....
so sejak dr tu la aku dah pasang niat y wat mse ni aku x nk de hbungan..aku nk fokus pd kerjaya n aku nk berjaya...

aku bukan benci pd semua laki tp aku x nak kecewe lg dan lg dan lg k..aku dh serik ngan semua permainan laki ni..bg aku ALL MEN SAME...ntah la aku nk ckp lbh2 pon tkt sb aku x tau mse depan aku mcm mne kn..

so skrg aku dah serah kn soal jodoh kat mak aku,...pilihan mak aku adalah pilihan aku..

Sunday, September 9, 2012

SOAL JODOH

SALAM U OLL!!...

rase nyer dh lme aku x update kat blog kesygan aku ni kan..kalo blog ni mcm umah dh lme umah aku bersawang n menjadi tempat pembiakan serangga kn..ntah2 sreangga tu siap wat umah terbuka lg kn..ala maklum la raye kn..hahaha..
SOAL JODOH!!!!!

FT ISLAND - LOVE SICK
kumpulan paling2 aku suke ..BIG BANG-LOVE SONG...y depan tu my beloved oppa..TOP OPPA..haha so hensome n so cute!!!!
ok sebelum apa2 aku nak coret kn..meh layan lagu y menyentuh jiwa dan kalbu aku ni..ahhah..tp sape2 y x minat korea ni mmg menyumpah2 aku kan sebab bajet KPOP sgt..pe aku kesah kn..dah mmg aku suke..hahha
rase nyer aku mcm x layak nak cakap or komen soal jodoh kn..ok2 aku ngaku mmg aku x layak..tp sape y layak nak tentu kn aku layak ke x kn..ni blog aku so suke aty laki mak tiri jiran aku la kan..haha..OK ITS NOT ME!!! the real me is aku mmg nak tulis pasal ni...aku bukan nak mengedik or nak perhatian orang luar tp aku just suke2 nak luah kn rase aty ni..hahha..ye la mane lg aku nak luah kn selain kat blog ni..opss kalo kawan aku bace ni mesti terase kn..tp pe aku kesah..K BYE...!!!
kawan aku y duk ngan aku kat shah alam ni selalu gak dgr rungutan aku nak pakwe n nak kawin ngan org kaya raya..haha..mmg pon aku nak kawin ngan org kaya tp bukan la kaya smpai 7 keturunan x habis makan kan..cukup la sekadar leh belikan aku kerete mewah n umah besar kan..haha..aku ngaku mmg aku mata duitan cikit tp semua ni bukan tu diri aku tp aku memikirkan nasib bakal anak2 aku nanti..aku x nak anak2 aku nanti hidup susah n alami nasib mcm aku..aku x salah kn ayah n ibu aku mase membesarkan aku tp aku x nak anak2 aku rase KEPAHITAN & KESUSAHAN hidup ni..aku saje2 je cakap y aku nak pakwe n nak kawin..tp tu semua  TIPU WAT MASE SEKARANG NI..tp kalo wat mase depan ni mmg wjib dlm hidup aku..hahhah..malas nak pikir soal jodoh wat mse ni sebab banyak lg bende y aku leh pikir kn mcm pikir study n pkir mcm ne nak bantu family aku kan...
ok semua warganegara malaysia d alu2kan..
*tertakluk kpd terma dan syarat..hehheh
#just gurau2 je..x yah nk pikir aku ni DESPRETE sgt la ye...
dalam hidup sape y x nak pasangan  or memiliki cinta hati kn..org giler je y x nak kan..aku mmg nak tp aku masih lom sedia dan aku x de hati lg nak cari pegganti la weh..aku tkt tuk berkenalan ngan laki dan aku tkt nk d kecewa kan lagi ni..kalo mase raye aku mmg sgt2 jeles ngan akak n adik aku ni..kalo akak aku mmg aku x kesah n mmg patut pon dye dah de bf kn..lg pon family aku dah ok nagn pakwe dye tu...so tggl nak kawin je..y paling x leh terima akal aku ni adik aku yang 18 tahun ni...ish awal lg kn..y jeles ni bila family GF adik aku melawat adik aku kat perak..adik aku smbung study kay UEM,TANJUNG MALIM...bayang kan la mase raye tepon dye org sibuk la berbunyi kan..tp tepon aku dah mcm tepon org bisu je kan...x de sape nk senggayut ngan aku ni..(ayat mcm nk mtk simpatikan)..hahha..tu x kesah lg..y paling2 aku kecik aty kalo de sedare2 or sanak sedare y kecoh2 pasal "bila aku nak bawa pakwe"..jawapan aku hanya dgn senyuman je..wat pe nak bawak pakwe jumpe sdare2 kang kalo x jd de je y ketawe la..so lbh baik aku low profile je kn..
laki idaman aku,aku nak yang:
1.BERIMAN..sebab zaman skrg ni ramai laki y songsang n x betol kn..tp kalo pak imam tu KIV dl la ye.haah
2.BERDUIT & BERKERJAYA,..aku x nak laki y tahu g keje n balik keje je,..aku nak laki y leh berfikir n suke cari duit tuk aku..hehheh..
3.PAHAM N MASAK ngan perangai aku ni...
ok setakat ni je la aku nyer list..hehhe..
aku percaya pada ketentuan ILLAHI dan aku yakin ALLAH SWT kan pertemukan aku dgn jodoh y baik.. :))
ok doa ni hanya tuk org y dah de pasangan je.tp myby x lme lg aku leh guna doa kn ni..hah.
doa aku yang kat bawah ni
ni baru doa y sesuai tuk aku kan..haha..xpe2 t aku amal kn tuk bertemu jodoh y baik..aah * menggatal je kan..tp tuk kebaikan x pe kan..
sebelum aku tutup segala bebelan aku ni...meh sini aku nak g tau..sebenar nyer aku x kesah pon ttg BF2 ni..(wat mase sekrg ni)..dr aku pikir soal BF ni lbh baik aku pikr nak study n pikir mcm ne aku nak tlg family aku kan..segala y aku tulis2 ni de y betol n de y AUTA cikit.hehheh..pandai2 la ko org pikir mne y betol n mane y x betol ye...
ok SEKIAN TERIMA KASIH !!!!!

Wednesday, July 11, 2012

JANGANLAH BERDUKA

SALAM BUAT SEMUA PEMBACA...

Entry kali ni berkenaan BERDUKA..
Duka merupakan penderitaan ketentuan ILLAHI yang harus di terima dengan hati yang jernih.tidak selamanya langit itu mendung. Setiap kedukan yang dirasa ada penawarnya..
Kita sebagai manusia tidak terlepas dari timbul rase berduka ataupon menyesal..sifat ini mmg wujud dalam diri manusia sejak azali lagi..satu sifat yang tidak dapat di elakkan..setiap manusia akan melaluinya denagn pelbagai jalan cerita..

Bila di kaitkan dengan remaja pasti semua akan mengaitkan dengan SOAL CINTA...permasalahan ini sering di utara kan oleh setiap pihak tidak kira pihak media, ataupon dari diri remaja sendiri..bila sebut soal cinta ini ramai remaja yang akan ada jalan cerita nya sendiri...sama ada bahagia ataupon sengsara...jika anda sudah bahagia dan sudah memiliki cinta hati saya ucapkan taniah tetapi kepada yang masih mencari anda janganlah berduka dan janganlah berputus asa ataupon menanam sifat dendam terhadap pasangan yang telah berlalu pergi...

Di sini aku nak kongsikan beberapa nasihat yang dapat aku simpulkan setelah membaca buku TERAPI DUKA karya DR AIDH AL-QARNI...di harap apa yang aku nak kongsikan dapat merawat duka dan kembalikan senyuman di setiap pembaca...

JANGANLAH BERDUKA kerna Sejak lahir lagi, ALLAH SWT telah merancang perjalanan hidup kita...jadi kenapa kita perlu berduka dan terus menyeksa diri jika kita yakin bahawa ALLAH SWT selalu member yang terbaik untuk kita walaupon terasa begitu berat ujian yang akan kita hadapi. Jika kita terus berduka maknanya kita tidak yakin akan ketentuan ILLAHI...perjalanan setiap manusia ada acuan nya sendiri...ALLAH SWT telah menyusun diari hidup kita dari alam rahim hinggalah ke akhir hayat kita. Jadi sebagai manusia kita kene pandai mencorakkan dan mewarnai kehidupan kita sendiri untuk memperolah kebahagian dunia dan akhirat..

JANGANLAH BERDUKA kerna setiap yang berlaku pasti ada pengajaran mahupon pelajaran yang dapat kite simpulkan dan menjadikan diri lebih muhasabah..kesedihan dan kesengsaraan hati adalah sifat yang patut timbul dalam didi manusia..kerna jika seseorang manusia itu merasa kesedihan dan kesengsaraan meraka akan mencari ketenangan dengan mendekatkan diri dengan ALLAH SWT....

JANGANLAH BERDUKA kerna ALLAH SWT sentiasa dengan kita..hanya kita saja yang tidak merasainya. Mintalah pertolongan dari-NYA, kerna pertolongan dari-NYA adalah sebaik2 pertolongan...
JANGANLAH BERDUKA sebaliknya bersyukurlah kerna ALLAH SWT telah member kita petunjuk kepada kita yang sering alpa dengan kenikmatan yang di beri..manusia selalu alpa bila dalam kesenangan dan mudah menyesali tatkala dalam kesusahan..janganlah menyesali dengan apa yang telah berlaku kerna menyesali hanya akan membunuh semangat,memusnah tekad dan mengaburkan masa depan yang belum terjadi.

Satu nasihat saya jika anda sedang berduka hindarilah berseorangan ataupon termenung kerna ketika itulah godaan syaitan akan cepat meresap ke hati anda dan sedikit sebanyak anda akan terpengaruh dengan bisikan syaitan.

Ingatlah masih tidak terlambat untuk anda bertaubat kepadanya kerna pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita.Marilah bersama2 kita muhasabah diri untuk memperoleh keberkatan hidup dunia akhirat...



Thursday, June 7, 2012

MANUSIA SEBAIK KEJADIAN.....


SALAM.... hope yang bace ni semua nyer sihat dan waras...

Entry kali ni aku nak cite pasal KEJADIAN MANUSIA....seperti mana semua tahu manusia adalah sebaik2 kejadian dan semulia2 kejadian...tp masih ada yang merasa kn diri mereka tidak sempurna dan tidak cantik....

“siapalah aku ni...muka x cantik,badan gemok,kulit hitam”
“aku nak jadi mcm dia”sambil tunjuk kat gambar model2 kn....
“kalaulah aku leh secantik dia”sambil tunjuk gambar ARTIS....

Semua dialog di atas sering meniti di bibir orang2 yang merasa kan diri mereka tidak istimewa dan tidak sesempurna orang lain...sebelom anda semua nak cakap dialog ni....meh sini aku bagi ko orang KESEDARAN yang akan mengubah pandangan ko orang ttg diri sendiri.....

“(ALLAH) yang menciptakan kamu,menyempurnakan kejadian kamu dan membuat kamu dengan ukuran yang seimbang;menurut bentuk yang dikehendakiNYA,kamu disusuniNYA.”(AL Infithar:7-8)

“Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam rupa yang amat baik.”(At Tin:4)

“DIA membentuk rupamu dan dibaguskanNYA rupamu itu” (At-taghaabun)

Dah bace kan potongan ayat AL-QURAN kat atas ni....sebelum aku nak berceloteh panjang lagi,aku nak ko orang pikir apa maksud di sebalik potongan ayat-ayat AL-QURAN tu....
1 minit
2 minit
3 minit
4 minit
5 minit
Ok mase pikir dan abis...5 minit cukup la kn..Dah paham kn....so x yah lah aku nak terang kn sepanjang 350 patah perkataan kn..haha..dah macam ketas SPM pulak kn.....

Aku nak bagi sikit nasihat kat ko orang semua....
1.semua manusia (x kira agaman,keturunan mahupon warna kulit) adalah sama..anda semua sama sebab asal kejadian manusia adalah daripada tanah..so sape2 yang nak kutuk2 orang or nak merendah kan orang lain tu,pikir dl...ko orang pon datang dari tanah...n kalo yang dah TERLAMPAU LUPA DIRI tu,senang je nak bagi kesedaran..amik tanah pastu letak kat muke dye...baru padan muke kn..haahha

2.jangan nak jadi macam orang lain...bayang kn kalo anda nak jadi mcm orang lain,so sape nak jadi diri anda tu kalo bukan diri sendiri kn...x perlu lah kite nak hidup dalam KEPLASTIKAN ...x best mane pon..sekse diri..banggan lah dengan diri sendiri..sesungguhnya anda adalah yang terbaik...
..
3.ANDA ADALAH JUARA...sebab apa????????? Sebabnya jika kita lihat peringkat kejadian manusia,pada permulaan peringkat berjuta2 SPERMA yang akan berlumba2 untuk memasuki OVARI tp yang Berjaya hanyalah anda..tidakkah itu di kata kan anda adalah juara...

4.YAKIN PADA DIRI...inilah yang selalunya tidak ada pada diri setiap orang..try diri depan cermin,mesti ko orang kan kritik diri sendiri kn.lagi2 kalo ppuan kn...kalo ko orang wat mcm tu,seolah2 ko orang x syukur ngan kejadian ALLAH SWT...kalo yang pikir diri tu x cukup sempurna mesti kan rase x puas aty n malu nak berhadapan ngan asyarakat..sebab takut kene kutuk..ketahuilah anda dikutuk sebab ANDA X MENJADI DIRI SENDIRI....ko orang msti pelik kn..try bayangkn ea..ada seorang gadis berbadan GEMPAL DAN MEMILIKI KULIT YANG AGAK GELAP,tp gadis tersebut nak try pakai baju mcm ERRA FAZIRA yang kurus kering tu...kan dah mcm SARUNG NANGKA....sebab itu lah aku cakap jadilah diri sendiri...kalo anda yakin ngan diri sendiri,secara automatik kecantikan dalaman anda akan TERSERLAH dan orang ramai akan STOP kutuk anda...

Wah aku dah mcm MOTIVATION lah plak kn...tp aku mmg teringin nak jadi...
Aku harap ngan ENTRY nil eh tolong insan2 yang merasakan diri mereka  x cukup sempurna...

ANDA ADALAH ANDA....

Monday, May 28, 2012

YA SUDAHLAH

best giler lagu ni..
my new favourite song....
x rugi kalo ko orang dgr k...
SELAMAT MENDENGAR.....


Lirik Lagu Bondan Prakoso and Fade 2 Black – Ya Sudahlah

Ketika mimpimu yang begitu indah
Tak pernah terwujud ya sudahlah
Saat kau berlari mengejar anganmu
Dan tak pernah sampai ya sudahlah

Reff:
Apapun yang terjadi
Ku ‘kan slalu ada untukmu
Janganlah kau bersedih
Cause everythings gonna be ok

Satu dari sekian kemungkinan
Kau jatuh tanpa ada harapan
Saat itu raga kupersembahkan
Bersama jiwa cita-cita dan harapan

Kita sambung satu persatu sebab akibat
Tapi tenanglah mata hati kita kan lihat
Menuntun ke arah mata angin bahagia
Kau dan aku tahu jalan selalu ada

Juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
Bagai deras ombak yang menabrak karang
Namun ku tahu ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
Hadapi bersamaku hingga akhir datang

Saat kau berharap keramahan cinta
Tak pernah kau dapat ya sudahlah yeah
Dengar ku bernyanyi lalalalala heyeyeyeyeyayaya
Dedum dedudedadedudidam semua ini belum beakhir

Back to Reff:
Satu ‘kan langkah langkah yang beriring
Genggam hati rangkul emosi
Genggamlah hatiku satukan langkah kita
Sama rasa tanpa pamrih
Ini cinta across the sea
Peluklah diriku terbang bersamaku
Melayang jauhh.. woo..woo.. yeeahhh.. (come fly with me, baby)

Ini aku dari ujung rambut menyusur jemari
Sosok ini yg menerima kelemahan hati
Yea.. aku cinta kau.. ini cinta kita
Cukup satu waktu yes untuk satu cinta

Satu cinta ini akan tuntun jalanku
Rapatkan jiwamu yo tenang disisiku
Rebahkan rasamu untuk yg ditunggu
Bahagia hingga ujung waktu



Wednesday, May 23, 2012

FAHAMI HATI WANITA

SALAM KEPADA SEMUA..
entry ni just nak buka mata kaun ADAM mcm ne nak pahami hati wanita...
hati wanita ni secara am nya bagaikan PERMATA....sekali pecah mmg susah nak d catum balik...lagi2 hati wanita yang btol2 baik....
tak susah tuk jaga hati wanita ni...dan tak susah nak hancur kan hati wanita...
aku tulis ni bukan nak hasut kaum HAWA tuk terus TAK PERCAYA kaum ADAM..
tp aku just nak bagi tau pe sebenar nyer ISI HATI WANITA ini....

aku tau mase ni semua KAUM HAWA sedang tersenyum kambing kn..hahha...then KAUM ADAM ngan wat muke mcm x puas hati..ada aku kesah..yang aku kesah sekarng pasal hati wanita..dah2 x yah nk wat muke mcm x puas hati tu..
meh sini aku nak kasik tau ko orang PE SEBAB MASBAB ppuang x caya laki ni....so ko orang lepas bace entry ni ada lebih baik ko orang PERBAIKI DIRI rtu ye....
macam lagu ni...
pernah dgr kn lagu ni..kalo yang x pernak dgr tu aku kategori kn orang tu sebagai ORANG GUA...ntah2 orang gua pon tau kn..hahhah GURAU JE........

TO KAUM ADAM!!!!!!!!!!!!!!!

nak tau pe sebab nape kaum HAWA susah sgt nak caya ????????

1.sebab laki2 ni suka tabur KATA2 MANIS..kata2 tu mmg manis tahap kritikal la..kalo sakit kencing manis tu leh potong kaki,..dah bagi segala janji2 manis bukan nyer nak tunaikan..situasi ni mmg selalu kene kat ppuan....sebelom dapat bukan main kata2 nyer..bende yang x masuk akal pon nak d capai...tp bila dah dapat kata2 tu dah jadi mcm KULAT...
WAHAI KAUM ADAM...kenalila hati wanita..kami bukan ingin KATA2 MANIS mu yang x mungkin kan di tepati tapi cukup la sekadar YAKINKAN HATI kami bahawa anda IKHLAS tuk berkawan ngan kami...

2.kaum laki ni mudah sgt lupa diri..kalo jauh cikit je ngan GF mule la nak cari yang baru kn..mula la nak pasang baru la....ni la sebab nape ppuan ni x brape nak caye sgt kalo BF dye orang nak g jauh2 ni...kalo pndai jage diri x pe...dh duk jauh2 tu,jarang plak msg or call....nmpk sgt dah de yang lain kn...
WAHAI KAUM ADAM...jgnla mcm ni..makin duk jauh tu makin kerap la msg...sudah la susah nk jumpe,jgn la susah nk msg or call..kami KAUM HAWA inginkn perhatian...bukan nyer perhatian 24 jam..tp cukup la sekadar tunjuk kn bahawa kami di perlukan...

3.kaum laki ni mudah sgt kalo nmpk je ppuan yang cantik2 lalu je mesti pandang kn..even kalo de GF kat sebelah pon ko orang wat GF tu mcm TIANG LAMPU je kn...igt mayat hidup ke...mcm ne la ppuan x cye kn laki..depan mate pon berani wat mcm tu...kalo belakang mmg sah2 ULAT BULU NAIK BADAN.......
WAHAI KAUM ADAM....buang la sikap tu jauh2....belajar lah erti kesetian....kami x minta anda harta atau emas permata tp kami just nk kn kesetian..susah sgt ke....

tu je la aku nak bebel kn pasal sikap laki ni...bukan aku nak menang kn sebelah pihak je..tp aku wanita so aku phm sgt hati wanita ni...so kalo ko orang dapat terima.OK tp kalo yang x dpt terima tu ADA AKU KESAH...hahhaah...

ni aku nak bagi suggestion kat KAUM ADAM....

KAMI TAK MINTA KEMEWAHAN HARTA..TAPI CUKUPLA SEKADAR HATI YANG SUCI..
KAMI TAK MINTA DI AGUNG2KAN..TAPI CUKUPLA SEKADAR DI HARGAI...
KAMI TAK MINTA TUK DI BELAI SETIAP MASA..TAPI CUKUPLH SECUBIT KASIH SAYANG.

lihat lah video yang mungink kan wat semua hati sedih...



sampai sini je aku nak tulis...bye..nak sambung nangis ni......  :(

Tuesday, May 22, 2012

kisah LEMAK..

BISMILLAH....
now i want to tell something that i like..
i don't care if you don't like....
this is my blog so i can do whatever i want to do....hahahhah
first before last..
i will introduce that person who pakai baju meroon...
nme yang di beri BATUMALAI.....
tp di sebab kn kesian so nme di tukar kepada NURUL ATIRAH ABD GHANI....

i jjust want to tell....that i like to touch her LEMAK...
her LEMAK make me addicted to touch again and again..
i believe that if you touch her LEMAK....she will said
"DON'T TOUCH MY LEMAK,MY LEMAK DID NOT BOTHER YOU"..
actually tu ayat aku..ala maklumla aku ni MENTOR dye..
lagi satu dye ni slalu BEAT her LEMAK...
and said (smbil memukul di bahagian y di rase kn ada LEMAK)
"DEGIL...DEGIL LEMAK NI.." hahhah..aku tau ko orang x leh nak gelak...tp biar aku gelakkan bagi pihak ko orang

before i want to go to SHAH ALAM sebab nak prakikal...
i want to BUNGKUS a little of her LEMAK to bring to SHAH ALAM....
hahahah
one more thing..she like to take herself picture..because no one will take her picture..haha..gurau je..
she love to make MANY2 face like yang kat atas ni...she thing that her face cutela..actually cute but CIK MUDA NASUHA is more more more cute that her..hahahaha

Friday, May 18, 2012

KERJAYA QS

SALAM SEMUA..

dah lame rase nyer aku x update aku nyer blog...
ni di sebab kan line internet aku dah kene potong..
sebab lambat bayar....
kali ni aku nak kongsikan ngan ko orang yang amik kos QS kat mane2 instiusi yang di IKTIRAF....
aku baru dapat tau yang kos QS bkn je leh keje kat....JKR,CONTRATOR or CONSULTANT.....
tapi leh gak keje ngan ANGKATAN TENTERA MALAYSIA...
GOOD NEWS!!!!!!!!
kalo nak lebih lanjut keterangan nyer..ko orang leh g kat site ni...
page tu kan jadi mcm ni...
klik kat y aku bukat kan tu.....

pas tu ko orang tgok lah kat sini ye....
so sekarang aku dah bertambah semangat nak terus kn QS ni..
so aku nk sambung smpai degree QS...
then aku nk try apply ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ni...
AMIN..........

Tuesday, May 8, 2012

friendship poem..

A Friend is a Treasure A friend is someone we turn to,
when our spirits need a lift.
A friend is someone we treasure,
for our friendship is a gift.
A friend is someone who fills our lives,
with beauty, joy and grace.
And make the world we live in,
a better and happier place.

A best friend
is always there,
whether you need advice,
or a pep talk,
or even a shoulder to cry on.
A best friend
listens with her heart
and is always honest with you,
even though the truth
may not be
what you want to hear.
A best friend
knows all your secrets,
understands your fears
shares your dreams.
A best friend
never stops believing in you
even if you give up
on yourself.
you are
that kind of friend
to me.
And no matter what happens,
you always will be.
You are my best friend....
my forever friend.

THIS IS 4 YOU
No one can replace you place in my heart...
Because you are THE ONLY ONE...
No one can take you away from me...
Because you will be my best friends until I die..
No one can make me laugh except you...
But you can me make me cry if you go away from me...
No one knows about our friends’ ship...
But I know that our friends ship is like the river...no one can stop the river...
No one will know about your bad behavior...
Because you’re secret will save with me...
I promise that...
I will be your best friends until I die...
I will be the first one know about your sadness...
I will make sure that you happy be my friends...
I will make sure that our friends will life 4 ever...
I will make sure that you will never walk alone...

Wednesday, May 2, 2012

SAPE KATE UITM X HEBAT

ok skrg ni aku nak berceloteh tth UITM..
ramai kate uitm ni mcm KILANG PROSES MELAYU la,UNIVERSITI IKHLAS TOLONG MELAYU la....dan pe2 ntah lagi....
aku de gak dgr de satu makhluk ALLAH SWT ni slalu mempelekeh kn UITM...aku malas nak cakap lebih2....
suke atu ko org la nk ckp pe...
ni link yang leh d percayai....
http://melayukini.net/2012/03/senarai-50-universiti-terbaik-di-malaysia-2012/
kalo ko orang malas nk bukan..
meh sini aku bg tau ranking 50 U yang terbaik DI MALAYSIA..

Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
Universiti Teknologi Petronas (UTP)
Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
Universiti Utara Malaysia (UUM)
Universiti Tunku Abdul Rahman
Universiti Malaysia Terengganu
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
Universiti Malaysia Pahang (UMP)
Universiti Sains Islam Malaysia
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
Universiti Pendidikan Sultan Idris
Open University Malaysia
Universiti Teknikal Malaysia Melaka
International Medical University
Taylor’s University College
Tunku Abdul Rahman College
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
University of Nottingam Malaysia
UCSI University
Monash University Malaysia
Malaysia Theological Seminary
Universiti Kuala Lumpur
Curtin University of Technology Sarawak Campus
Universiti Industri Selangor
Selangor International Islamic University College
Al Madinah International University
Wawasan Open University
University Tun Abdul Razak
KDU College
Universiti Malaysia Kelantan
Asia Pasific Institute of Information Technology
Help University College
Sunway University College
INSANIAH University College
Universiti Sultan Zainal Abidin
Segi College
University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
Majlis Peperiksaan Malaysia
Malaysian Institute of Management
Limkokwing University of Creative Technology
Disted-Stamford College

UNIVERSITI ko orang ade ke??????
SILA JANGAN JELEZ..hahahhah
I PROUD TO BE STUDENT OF UITM.......

Tuesday, May 1, 2012

you must read this

aku just nk bg kaw org tgok status aku y ni...mmg best sebab orang y komen tu sgt basug dan aku suke pemikiran dye.. http://www.facebook.com/cikmudanasuha/posts/445206888839277

Wednesday, April 18, 2012

aku jadi nurse


salam....
ary selase lepas aku dapat tawaran interview jadi nurse kat SPA 8....
ramai orang kate tu ezeki n x semua orang dapat peluang...
so ramai y suggest aku tuk amik tawaran tu...
aku bukan x nak terime tapi aku dah tahun akhir kat uitm tu...
lagi pon jiwa dan raga aku dah sebati ngan QS...
so dengan ini saya FARAH NASUHA BINTI HUSSIN no 1/c 920618-01-66** sebulat surat sendiri x nak g interview..sekian terima kasih..........

nilah bukti nyer...harap maaf ye SPA8..sy x nak g interview...sy nak jadi QS...


meh sini aku senaraikan kenape aku x nak jadi nurse..

first yang aku kesian kat pesakit tu..sebab pesakit tu akan mendapat tekanan perasaan yang tahap kritikal n mendapat seksaan yang teruk dari aku...sebab nyer aku dah biase ngan dunia QS yang keje nyer ngan batu bate,simen..so kang kalo pesakit tu wat aku naik angin maka ngna itu aku takut aku igt pesakit tu batu bate yang aku leh hantuk2..

kat sini aku nak g tau...jika aku jadi nurse..kepada semua pesakit wanita harap maaf...layan untuk anda tiada or anda akan menyesal sebab suruh saya layan anda.....haaha..layanan yang terbaik hanya di berikan kepada lelaki tapi dengan syarat...lelaki tu mesti bujang,ade duit n kacak bergaya....hahahhaha..tp aku kan layan wanita2 yang ade anak laki yang hensem....tp aku tkt aku bkn layan maknye tapi layan anak nyer je....ahahhah...-just kidding

i will become the cute nurse in hospital..so amat kesian di sini kepada semua2 nurse yang ade ye..mereka akan makan hati je sebab semua doktor akan pergi kepada ku..hahhahhah..so akan bertambah alh orang yan iri hati dengan ku..haahha..-just dream je.....

akan ku bg pilihan kepada pesakit sme de nak hidup lame or hidup kejap je....hahaha..t kalo makin ramai pesakit makin byk keje aku..pesakit ni kdg2 menyakit kn aty gak....aku snd tgok nurse2 kat hosp yang slalu kene maki hamun ngan pesakit or pesakit tu cerewet gler....so tuk tangani pesakit mcm ni aku kan wat mcm gambar kat atas ni..baru padan muke dye....hahhah-just fantasy not reality....

kalo mse tu aku ngah x de mud or ngah sakit wanita maka dengan itu aku kn layan pesakit ngan muke yang agak menyampah tp still look cute lg lah ye...so kalo x nak tgok muke aku mcm ni sila bg aku cuti mse aku x de mud..jika tidak pesakit yang menjadi mangse....hahha..

so dengan ini...sy mmg x leh nak jadi nurse sebab nanti ramai yang sakit sikit2 tu terus jadi kritikal n lg2 kritikal..haha...so kepada semua pesakit anda semua boleh tarik nafas panjang sebab anda x kn jumpe nurse mcm sy ni...

sebenar nyer ni semua hanyalah bayangan aku...aku mmg nk jadi nurse tapi tawaran tu dtg lmbat sgt..so terpakse cancle....

QS IS THE BEST FOR ME...N I WILL BECOME THE BEST QS....

Thursday, April 5, 2012

MUSUH MENJADI SAHABAT......

Entry kali ni aku nak kongsi kan serba sedikit tentang satu topic yang aku rase mcm menarik n semua orang patut tau...semua orang pernah laluinya dan akan laluinya...

x perlu lagi aku nak introduce cartoon ni sebab semua tau..yang x tau tu orang LUBUK je....
TOM & JERRY mmg musuh tp kadang kalo dua ekor ni berbaik.....so jika haiwan leh berbaik npe x kite..walaupon itu hanya satu ilusi tp kite leh jadi kan teladan kan..yang baik kite amik...

Istilah kawan dan musuh amat berbeza....KAWAN bermaksud seseorang yang kita SAYANG dan MUSUH bermaksud seseorang yang kite BENCI...tp percaya atau tidak dalm perbezaan ini kite boleh merubahn maksud itu dengan sekelip mata...
Kawan boleh bertukar menjadi musuh...dan musuh boleh bertukar menjadi kawan..

Memang susah nak merubah seorang musuh menjadi kawan...dan mmg susah tuk kite berbaik semula ngan orang kite BENCI & MENYAMPAH...tp kita kene ingat NABI MUHAMMAD SAW yang lagi mulia dari kite boleh memaaf kan orang yang menentang BAGINDA..tp kenape kita tidak kan...kita hanya manusia biase dan kite semua insane yang akan melakukan kesilapan...

memang susah nak memadamkan kemarahan hati yang dah lame membara menjadi sejuk...tapi ingat lautan api yang luas boleh di padamkan ngan air yang tenang..sebesar mane api tu bile bertemu ngan air pasti akan padam akhirnya....aku tau kemarahan hati tiada siapa yang tahu dan tidak mudah tuk kite meredakan hati yang panas...tp kite kene fikir sampai bile kite nak ada sikap DENDAM ngan orang..x kan sampai ke liang lahad kan...buanglah sikap DENDAM dan tanamlah sikap PENYAYANG..dengan izi ALLAH SWT hati akan tenang dan bersih...

memang susah nak merubah muka marah kepada senyum...ok aku mmg x nafikan...kalo aku jumpe ngan musuh aku,aku rase mcm nk je lempang2 dye n tembak dye pakai senapang gajah...tp bile pikir2 balik apa feadah nyer aku nak wat muke kat depan dye...t muke aku makin hodoh plak..aku masih belajar tuk senyum ngan musuh aku...(bukan musuh sgt just sakit aty je)...ramai orang kate HANYA DENGAN SATU SENYUMAN SAHAJA KITA BOLEH MEMADAMKAN HATI YANG SEDANG PANAS...betol ke??????.....kalo lah betol aku kene praktikkan...

memang susah nak pikir positif pasal musuh kita sebab mungkin dye pernah khianati or berbuat jahat ngan kita....aku pon x leh nak komen sgt pasal ni sebab sampai sekarang aku x leh nak buang sikap x percaya kat musuh aku y kini dah jd kawan aku(tp x lah baik sgt..)...bagi aku kita x leh lah pikir positif sangat kat musuh tapi kite kene berhati2 ngan dye....mesti ada yang x leh nak lupekan apa yang musuh kita pernah lakukan terhadap kita...aku pon setuju....jadikan pe yang si musuh itu lakukan sebagai pengajaran dan kite kene lebih2 berhati2 ngan musuh kita itu sebab x nak PISANG BERBUAH DUA KALI....

memang susah untuk kite memaafkan seseorang dan menerima kemaafan dari seseorang...lumrah manusia yang sukar nak ubati..tp aku yakin ubatnya adalah dengan banyak2 berdoa kepada ALLAH SWT supaya melembutkan hati kita untuk memaaf kan seseorang dan menerima kemaafan dari seseorang..
tapi....

segala yang aku tulis kat atas ini boleh berubah...
1.pasangan niat untuk berubah hanya kerana ALLAH SWT...
2.mempunyai azam yang kuat untuk berubah..
3.banyakkan berdoa kepada ALLAH SWT...

Ayat pendek nye..USAHA,TEKUN & BERDOA

Semoga aku pon boleh berubah dan semua orang boleh berubah..aku bukan nak bajet baik or nak tunjuk yang aku ni nak berubah..tp aku nak ajak semua orang berubah...jika semua orang berkawan pasti dunia ini akan aman...

Wednesday, April 4, 2012

MY TIMELINE COVER

SWEET COUPLE...

SALAM....
story ni mmg btol2 berlaku depan mate aku...
aku keje tmpat makan...
so ary ni de satu pnsangan suami isteri yang ISTIMEWA dimata ini dan menyentuh perasaan aku...

si suami PEKAK....
si isteri BISU + PEKAK..
(pasangan warga emas)

stright to the point je lah ea...
si suami ni amik mknan satu pinggan...aku ingat si isteri x nk makan...rupe2 nyer pasangan tu makan bersame2....WAH BEST NYER...pas tu si suami ni leh tarik kan kerusi tuk si isteri duduk..dah mcm filem romantik plak..aku suke tgok....ternyata walaupon mereke ini kurang dari segi fizikal tapi perasaan mereke begitu indah..untung pasangan ini...mereka bahagia walaupon kekurangan fizikal...aku doakan spy pasangan ini kekal bahagia..

SAME QUESTION....

Ramai yang bertanya kat aku...

MANE PAKWE FARA????????

Same question n same answer y aku akan g tau..
I will answer...

MASIH MENCARI...

That all yang leh aku cakap...
Dalam hidup bukan itu je y aku impikan...
Soal jodoh aku dah serah pada mak aku...mane mak aku suke itulah aku pilih dan akan menjadi pilihan hati aku...
Yang penting sekarang aku nak study n cari kerjaya aku sebagai LECTURE QS @ QS...
Ok mmg aku tau y aku x pernah tunjukkan sape pakwe aku kat sedare2 mahupon mak aku snd..
Sebab aku x suke!!!!!!!!!!!!
Sebab belom tentu si dia jodoh aku!!!!!!!!!!!!!!
Dan yang paling penting...
SEBAB AKU BELOM SEDIA N MASIH MENCARI...
Bile dah mase nyer aku kan BERPASANGAN ye...

Tuesday, April 3, 2012

QS KERJAYA YANG HEBAT

bukan nak bangga...
bukan nak berlagak....
bukan nak riak...
bukan nak nama...
just want to tell...
sape2 yang nak pandang rendah kpd QS sila baca dulu entry ni....

QS HEBATKAN!!!!!!!!!!!
I'M PROUD TO BE QS......

Sunday, April 1, 2012

my dream

for this entry i just want to tell about my dream...
this is my dream...

1.nak masuk UNIVERSITI...ok skrg mmg dah masuk..dah abis sem 4...lg 2 sem je..

2.nak jadi pemimpin...sejak sekolah lagi mmg aku dah jd pemimpin..aku pnah jadi pengawas mse sek rndh...pnah jadi executive kewangan dalm sebuah syrkt kecil sek men aku..pnah jadi setiausaha dalam kelab...then mase kat U,aku jadi PERSIDENT dalam department QS....haha..bukan nak riak....nilah impian aku..aku mmg suke n nak jadi pemimpin...

3.aku nak keje ngan orang yang berkedudukan n dah lama dalam QS....aku nak amik pengalaman dalam QS..then aku nak kembangkn QS...so mase praktikal ni aku kene capture boss aku spy amik aku keje lepas aku abis dip ni...insya'allah..

4.aku nak bukan firm QS snd...aku nak jadi wanita berkerjaya dalam QS...

5.aku nak jadi lect..tp x confirm lagi...

6.aku nak tunaikan haji ngan mak aku...inilah impian y akan aku tunaikn bila aku dah bergelar
SR FARAH NASUHA HUSSIN..

7.akauntan..actually aku mmg dr dulu nak jadi akauntan tapi ADD MATH aku fail...kecewa sgt2 bila x dpt pe y aku nak..aku smpai dapat SIJIL LCCI pangkat 1 kot..aku berkerja keras tuk dapat kn sijil ni..sijil ni amat berharga...tapi skrg hanya tinggal kenangan je bagi aku....

that all my dream...i believe that my dream will come true if i work hard n have a good motivation...

i'm sorry

salam....

mase aku keluar makan ngan mak aku..
de seorang mamat ni nak kenal ngan aku...
terus trang aku cakap ngan dye...
aku mmg single but i'm still love my ex Bf...
even though he not my BF any more....
but we still need each other...
fazlie(ex Bf)..ada g tau...
even kami dah x couple lagi tapi kami masih bersama..
kami x nak ada ikatan tapi kami mesti saling menjaga...
jika ada jodoh kami akan bersama...

so aku x nak de hbungan ngan sape2..
sebab aku terikat ngan janji..
sorry to say...

i don't want to be your girlfriends..
but i can be your friends....

Saturday, March 31, 2012

meaningful song

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be

I know that we all got one thing
That we all share together
We got that one nice dream we live for
You never know what life could bring
'Cause nothing lasts forever
Just hold on to the team you play for

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

We may have different ways to think
But it doesn't really matter
We all caught up in the steam of this life
Focus on every little thing
That's what does really matter
Luxury cars and bling that's not real life

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Last year I used to dream about this day
Now I'm here I'm singing for you
I hope I could inspire you
'Cause I've got all the love
'Cause I've got all love for you

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Saturday, March 24, 2012

CINTA DOSA & CINTA PAHALA.....

SALAH UKHUWAH KEPADA SEMUA MUSLIMAT...
Cinta di undang itu tidak pernah mendatangkan dosa sebab ianya salah satu fitrah ciptaan-NYA,maka kita hendaklah meraikannya...namun cinta yang di pupuk itu seriang kali di sertakan dengan syahwat hingga nafsu mengawal minda. Bercita dan merasai untuk di cintai tiada salah nya,bahkan cinta di tuntut di dalam islam sebagai pertalian kuat UKHWATUL ISLAMIYYAH. Hanya kita saja yang salah mentafsirkan istilah cinta kerana nafsu dan kehendak syahwat di letakkan di atas..tiada siapa boleh menjatuhkan nya...

Cinta dosa selalu di dambakan setiap pasangan yang bercinta..cinta dosa adalah ketagihan.untuk kembali pulih kepada cinta pahala memerlukan jihad yang tinggi kerana ketagihan cinta dosa amat kuat.penangannya tidak ubah seperti seseorang yang ingin meninggalkan alam merokok tapi jikan terhidu asap rokok pasti ada keinginan untuk merokok datang kembali.

Cinta pahala..cinta yang bersandarkan kerana ALLAH SWT semata-mata...cinta yang kian pupus di dalam sanubari setiap insan yang sedang asik bercinta..kenikmatan cinta kerana ALLAH SWT amat indah dan tidak mampu di ungkapkan dengan kata-kata cinta...keindahan nya mengatasi kata-kata cinta di dunia ini...

Terserahlah kepada anda semua untuk memilih yang mana satu...bukan paksaan untuk memilih cinta pahala dan bukan hasutan untuk memilih cinta dosa...

ADIK AKU DAPAT 8A dlm SPM...

Sekalung taniah aku berikan kat adik aku yang bernama ARIFF HISHAMUDDIN BIN HUSSIN yang bersekolah di SEK MEN TUN PERAK,MUAR JOHOR sebab dapat 8A 1B dalam SPM...aku banggan dapat adik mcm ni..mule nyer aku x caye dye dapat keputusan yang bagus mcm ni sebab dye ni bukan nyer kaki belajar pon..mse SPM pon dye g jalan2...

Mak aku Tanya pendapat aku tentang adik aku ni..(ikuti perbualan kami)..
Ibu : FARAH,POK TEH cakap yang dye nak dapat kn AYIP(nme adik aku) sambuang blajar kat LUAR NEGARA...
Aku :OMG...LUAR NEGARA...bagi jelah ayip tu g sambung kat sne..susah nak dapat sambung blajar kat sane...lagi pon dye laki so leh survive hidup sendiri..
Ibu : tapi ibu x mampu nak tangguang perbelanjaan dye bile kat sane t..
Aku : jangan risau sebab t kerajaan MALAYSIA kan tolong.n ayip layak dapat biasiswa..
Ibu : ibu nak dye masuk UM or U yang kat Malaysia je...
Aku : tggu jelah rezeki dye dapat kat mane.xyah lah dye masuk UITM sebab dye lagi layak dapat U y terbaik..(cakap ngan nada rendah diri)..UITM ni kurang di pandang orang..
Ibu : bukan kurang di pandang tapi dipandang sikit je...
Aku : emmmmmmmmmmmm.....

Actually aku agak jeles gak lah ngan adik aku ni sebab kalo betollah dye dapat sambuang blajar kat LUAR NEGARA aku pon nak gak...tapi aku kene tggu abis DIPLOMA dulu lah...mane boleh aku kalah ngan adik aku kan...aku pon nak rase blajar kat LUAR NEGARA tu....ntah lah hati aku tibe2 ade rase jeles nagn adik aku...lepas ni aku bukan lagi harapan keluarga aku sebab sekarang ni adik aku lah harapan family aku..aku ingat lagi kata2 ayah aku..”FARALAH HARAPAN FAMILY”....ayat yang selalu wat aku nangis dan aku kan ingat pesanan ayah aku..aku rase kalo ayah aku hidup lagi mesti ayat tu dye kan bagi kat adik aku...SEDIH!!!!!!!!!!!!...

Walau apa pon aku berdoa semoga adik aku dapat tempat kat mane2 U dan kalo betol dapat stdy kat LUAR NEGARA aku ucapkan taniah dan tggu jelah aku pon kan turut jejek langkah ke luar Negara...

MASSAGE DARI EN YUARLIFH...

Heehe..kali ni aku mcm excited nak tulis..sebab...(ada lah)..tp bukan sebab aty n perasaan..
Satu malam tu dalam kaol 12 tgh malam kot....aku tibe2 dapat msg dari seseorang..aku ingatkan kawan aku...rupe2 nyer lecturer aku...name dye EN YUARLIFH..(EN Y).lect ni ajar aky COST ANALYSIS a.k.a CA....terperanjat gak aku mase tu ye...

Msg dari EN Y...
Kan bgos jwb CA cmtu...senang nk bg fullmarks :)

Aku pon balas...
Serius en..syukur..(ngan nada terkejut + happy)

Dia balas balik...
Bangga dpt student camni :)

Aku pon balas...
Ni semua berkat en ajar sy :)

Dia just balas...
Hihi..:)

Msg terakhir aku sebab nak tido dah...
Hehe.tq en.t’haru..tp kalo x da lect x jd gak mcm ni..lect lah tiang tuk studnt b’diri tegak..btol x..:)

-ayat2 di atas ni semua nyer benar2 belake..x de ayat tambahan pon...

Msg terkahir aku tu bunyi mcm ayat saatera jekan....tu ayat ikhlas dari hati aku sendiri...btollah kan....

Berbunga2 hati aku nak study sejak dari tu...yelah pembakat semangat kot....
TQ EN YUARLIFH...

me n en yuarlifh mase kat PULAU PINANG...
bukan bercuti or g jalan2..
mase ni ada event kat PULAU PINANG...

me with the other lecturer...

TAK JELES KE....

Bende ni berlaku mase aku jumpe seorang budak part 3 (QS) tuk ajar dye wat laporan aktiviti..ala maklumlah aku kan bekas NAIB SETIAUSAHA department aku...so tanggungjawab aku lah nak ajar budak tukan...

Mase aku ngah bual2 kosong ngan dye tibe2 dye leh Tanya aku...ikuti perbualan kami..

Dia : ko ada pakwe...
Aku : perlu ke ada mase study ni..
Dia : x caye lah aku....
Aku : suke aty kaw lah nak caye ke x..y penting aku dah malas nak pikir soal couple2 ni..
Dia : ko x jeles ke tgok orang couple2 ni...leh manje2..leh jalan same2..leh makan same2....
Aku : (ngan pandangan sebelah mate)...x jeles pon....sebab wat pe kite nak dekatkan diri ngan pekara maksiatkan..ada lebih baik kite study n pikir mcm ne nak cari duit....tp sebenarnyer mmg lah jeles..tp kite kene pertahankan nafsu dari maksiat...
Dia : wah mcm ustazah plak ko kan..
Aku : x de makne nyer weh....rugi je kalo de couple dlm U ni...x leh nk bebas...x leh nak kawan sane sini kan....lagi2 kalo laki...mesti kene keluarkan duit tu makwe.....kalo ppuan plak kene nmpak cantik je sentiase..
Dia : (diam seribu bahasa)....emmmmmmmmmm

Ahahhha..dia kalah ngan aku...silap oranglah kalo dye Tanya mcm tu kan....aku bukan anti couple2 ni..tp aku nak cube elakan diri dari couple mase study ni sebab aku nak focus kat study je...

kalo stakat nak jeles y mcm ne buang mase aku je...

minum pon nk kene kongsi ke??????????????

PERLU KE?????????

RUTIN HARIANKU

Sejak2 exam ni aku dah jadi x normal....(bukan giler)..

Waktu tidur..
Waktu blajar..
Waktu bangun..
Semua dah x macam dulu lagi...x mcm student lain lagi kot...

Kol 6 or 7 pagi baru aku nak tido..(lepas solat subuh)..

Kol 2 0r 3 ptg baru aku bangun..pas tu solat zohor...then makan...then movie..then game...

kol 8 sampai 11 mlm aku tidor....sebab nak stay up malam....

kol 12 sampai 3 or 4 pagi aku study....(ada selit game skali)...

kol 4 sampai subuh waktu aku bual2 ngan roommate aku y same je ngan aku x tido...then aku main game n movie time...

itulah jadual harian aku sejak2 final exam ni...
aku takut aku x normal je...
kalo kat umah aku x berpeluang aku nak jadi mcm ni..
kalo kat umah ni jadual aku...
kol 8 kene bangun kalo x ada PENCERAMAH TETAP kat umah aku y kan bg ceramah FREE je kat aku...
lepas bangun tu aku kene kemas umah,tlg mak aku masak...wat pe2 supaya x leh tido...
kol 4 sampai 5 ptg aku tido kejap....
kol 12 tgh malam dah kene tido..TV kene tutup..ruang tamu kene tutup lampu..so aku terpakse lah tido kalo x siaplah ngan mak aku....
mcm ne lah kalo cuti sem nantikan...dah lah 2 BULAN....lame tu..tersekselah aku...sebab kalo kat perak aku leh tido je keje nyer..tu pon kalo x de assgmnt...
tp best kalo dpt balik johor sebab dpt jumpe family n aku leh release tension dari study ni....